Groenblauw Twente

Donker Groen

Locatie
Hengelo
Opdrachtgever
Donker Groen, Belangenvereniging Bedrijvenpark Twentekanaal, Gemeente Hengelo
Donker Groen werkt aan een groenere wereld. Niek Veltink vertelt over hoe zij anderen helpen om te vergroenen, maar ook hun eigen omgeving aanpakken.

Donker Groen werkt aan een groenere wereld. Ze helpen anderen om te vergroenen, maar ze willen ook hun eigen omgeving aanpakken: Samen met de Belangenvereniging Bedrijvenpark Twentekanaal  en de gemeente Hengelo werkt het bedrijf aan het vergroenen van het bedrijventerrein Twentekanaal in Hengelo.

Vier vragen aan Niek Veltink, de vestigingsleider van Donker Groen Hengelo. Over hoe een groene omgeving werknemers gelukkiger en productiever maakt, wat Donker Groen zelf doet en tips voor bedrijven om met groen aan de slag te gaan.

Hallo Niek. Zou je je even kunnen voorstellen en vertellen wat voor bedrijf Donker Groen is?

Al van jongs af aan ben ik bezig met groen, ik ben als het ware grootgebracht in het groen. Als klein kind was ik elke woensdag en vrijdagmiddag bij mijn opa en waren we bezig in de moestuin. Dat inspireerde me om naar het AOC te gaan en daarna naar de hogere landbouwschool in Arnhem. Vervolgens heb ik bij een hoveniersbedrijf gewerkt en daarna ben ik in het “groot groen” terecht gekomen bij Donker Groen Hengelo. Als Donker Groen zijn we de groene gids voor onze klanten (bedrijven en instellingen). We nemen ze als het ware mee naar de toekomst. Samen met de VHG (Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners), bieden we handvaten om groene, toekomstbestendige buitenruimtes te creëren. We bieden bedrijven een duurzaamheidsscan en een NL green label scan, maar deze scans gebruiken we ook voor onze eigen panden. We doen dit omdat we inzien hoe belangrijk groen is voor onder andere gezondheid, wateropvang en duurzaamheid. In 2025 willen we als Donker Groen volledig CO2 neutraal en energieneutraal werken.

Je zegt dat groen belangrijk is voor bijvoorbeeld gezondheid. Hoe belangrijk is een groene werkomgeving voor medewerkers?

Een groene leefomgeving is gezond. Uit onderzoek blijkt dat mensen in een ziekenhuis zich al beter voelen als alleen al de kleur groen in het ziekenhuis te vinden is. Groen in je huis of in je bedrijf laat mensen zich gezonder en fijner voelen. Daarnaast maakt het medewerkers ook blijer en productiever. Groen heeft ook de fijne eigenschap dat het geluid beter absorbeert en minder weerkaatst dan stenen of asfalt, waardoor er minder geluidsoverlast is.

Maar een groene werkomgeving is niet alleen belangrijk voor gezondheid en geluk, het is ook belangrijk om weersextremen op te vangen. Bomen, planten en groene muren zorgen voor verdamping, schaduw en verkoeling. De laatste jaren neemt de biodiversiteit af en dat is slechte zaak: het toevoegen van meer, diverser en kwalitatief beter groen kan de biodiversiteit verbeteren. Groen zorgt er ook voor dat wateroverlast door hevige regenval kan worden voorkomen, doordat het water door het groen wordt opgenomen en langzaam wordt weggevoerd. En omdat het langzaam wordt weggevoerd in plaats van snel via het riool, helpt groen ook tegen droogte.

Wat doen jullie zelf om je werkomgeving te vergroenen?

In onze oude gebouwen en kantoren staan vooral veel planten, maar onze nieuwe panden zijn echt heel groen ingericht. Met binnen veel planten en groene mos- en plantenwanden en buiten ook veel groen. Rondom onze gebouwen werken we veel met beplanting in plaats van stenen en gebruiken we planten die veel insecten (zoals vlinders) aantrekken. Op de parkeerplekken waar elektrische auto’s op kunnen laden, liggen bovendien waterdoorlatende tegels van Morssinkhof zodat water beter kan weglopen tijdens heftige buien.

Wat zouden andere bedrijven kunnen doen voor een groene werkomgeving?

Er zijn zoveel mogelijkheden! Leg bijvoorbeeld groene wandelroutes aan op je bedrijventerrein of rondom je pand, maak moswanden in je gebouw (ziet er mooi uit én is onderhoudsarm) of een plantenwand, bedek je platte daken met sedum, maak groene rustplekken van de pauzeruimte of maak buiten een groene vergaderplek. Groen is doen! Het NK tegelwippen is een goed voorbeeld van hoe particulieren hun best doen om te vergroenen en ook overheden zijn druk bezig om de openbare ruimte te vergroenen. Als bedrijven kunnen ook wij hier een bijdrage aan leveren.

Werk bijvoorbeeld samen met stichting Steenbreek of neem contact op met Donker Groen voor meer informatie of ondersteuning via donkergroep.com.

Toegepaste maatregelen