Groenblauw Twente

Farm Food

Locatie
Nijverdal
Opdrachtgever
Farm Food
Ontwerper
Nieuwenhuizen Rijssen
Realisatie staat/jaar
2019
758 zonnepanelen, hergebruik van materialen en opvangen van regenwater. Dit zijn maar een paar voorbeelden van hoe duurzaam Farmfood bezig is.

Farm Food is een echt familiebedrijf dat zich sinds 1982 inzet om natuurlijke hondenvoeding te ontwikkelen. Maarten de Weerd, technisch directeur en mede-eigenaar van het bedrijf, vertelt over hun nieuwe CO2-neutrale pand in Nijverdal, waar Farm Food sinds 2019 is gehuisvest. 

Kun je wat meer vertellen over de ontwikkeling van jullie pand? 

Onze familie had duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel staan. Voor ons was het dus een eis dat het nieuwe pand van Farm Food zo duurzaam mogelijk en in ieder geval CO2-neutraal moest zijn. Met deze wensen gingen wij naar aannemer Nieuwenhuis in Rijssen. Ook hebben we bij adviesbureau Linneman in Geesteren verschillende calculaties laten maken om inzicht te krijgen in wat er voor ons allemaal mogelijk was op het gebied van duurzaamheid. 

 

Interessant! Heb je een paar voorbeelden van hoe energiebewust jullie pand is? 

Zeker! Ons pand is, zoals we graag wilden, CO2-neutraal. We verbruiken hier nog wel gas voor onze cv-ketels, maar die uitstoot wordt volledig gecompenseerd door 758 zonnepanelen. Verder is ons pand natuurlijk goed geïsoleerd en hebben we overal automatische deuren, zodat het klimaat in het gebouw optimaal blijft. Zo hoeven we niet extra te verwarmen of te koelen. Ons pand laat ook nog eens veel natuurlijk daglicht binnen, waardoor we weinig stroom aan verlichting kwijt zijn. Vanzelfsprekend zijn, waar nodig, ledlampen gebruikt.

En wat hebben jullie dan precies gedaan als het gaat om regenwater opslaan en afvoeren? 

Het regenwater van ons dak en erf, en dat van andere bedrijven op het industrieterrein, wordt opgevangen in een grote vijver. Dit zorgt er niet alleen voor dat grondwatertekort wordt beperkt, maar ook dat er een aangename leefomgeving wordt gecreëerd voor verschillende soorten watervogels.  

 

Dat zorgt dus ook voor meer biodiversiteit? 

Klopt! En dat is niet het enige. De ruime ligging van ons pand zorgt er ook nog eens voor dat er ruimte is voor de zeldzame oeverzwaluw. Samen met de gemeente Hellendoorn werken we bovendien aan een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Dit doen we door nestkastjes te bouwen van afvalhout en deze op te hangen in de omgeving. Hierdoor kunnen verschillende vogels zich hier nestelen. Zij eten de eikenprocessierups zodat wij er minder last van hebben en de vogels hebben voldoende te eten: twee vliegen in één klap! 

 

Dus jullie hergebruiken ook materialen? 

De nestkasten zijn maar een voorbeeld van het hergebruiken van onze materialen. Zo wordt er ook merchandise gemaakt van onze oude pallets. Bijvoorbeeld een krat om je zakken met hondenvoer in te bewaren. Dat wordt overigens allemaal gemaakt in onze werkplaats door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Milieu is maar een onderdeel van de maatschappij waar je duurzaam mee om moet gaan. De duurzame inzet van je medewerkers vinden wij minstens zo belangrijk. Wij zien duurzaamheid slechts als een onderdeel van het grotere plaatje: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 

Wat zou je andere Twentse ondernemers mee willen geven?

Voor veel ondernemers is de eerste stap voor het verduurzamen van hun pand het plaatsen van zonnepanelen. Toch blijkt het moeilijk voor bedrijven om een verzekeraar te vinden die een pand met zonnepanelen wil verzekeren vanwege brandgevaar. Ik zou als tip willen meegeven: geef niet op als de eerste verzekeraar “nee” zegt! Het laten verzekeren van een pand met zonnepanelen kan gewoon, mits de installatie goedgekeurd is en het isolatiemateriaal van het dak veilig is. In tegenstelling tot regionale verzekeraars willen beursgenoteerde verzekeraars vaak wél meewerken. Wil je als ondernemer dus duurzame stappen maken, dan zijn zonnepanelen zeker een goede optie. Laat je niet meteen afschrikken als een verzekeraar niet mee wil werken, want er is heel veel mogelijk!

Meer weten? Ga naar farmfood.nl.

Toegepaste maatregelen