Groenblauw Twente

ReintenInfra BV

Locatie
Borne
Opdrachtgever
ReintenInfra BV
Ontwerper
I'M Architecten
Realisatie staat/jaar
2019
Een pand bestaande uit 80% hergebruikte materialen. ReintenInfra BV vertelt over dit unieke pand in Borne.

Reinten Infra BV is de overkoepelende organisatie van 15 zusterbedrijven uit de bouw- en infrabranche, waaronder Dusseldorp, TWW en NEGAM. Twee jaar geleden is de organisatie gestart met de bouw van een nieuw pand in Borne. Het is een iconisch pand omdat het voor 80% bestaat uit hergebruikte materialen.

Sinds 1 mei 2018 is Maurice Beijk bij ReintenInfra aangesteld als Rentmeester2050. Vanuit deze positie zet Maurice zich met zijn expertise in om de “volhoudbaarheid”, oftewel duurzaamheid, verder vorm te geven binnen de (bouw) infrabranche. Dat doet hij niet alleen binnen het bedrijf voor een bewuste werkomgeving, maar vooral ook om toegevoegde waarde te brengen binnen de branche. Voor Maurice betekent het rentmeesterschap werken aan een schone wereld in 2050. “Groen is gewoon doen, een betere wereld begint immers nu.”

Maurice geeft een rondleiding door het gebouw en vertelt over de totstandkoming van het pand.

Hoe is de samenwerking voor de bouw van het pand tot stand gekomen?

“ReintenInfra heeft duurzaamheid en circulariteit heel hoog in het vaandel staan. Directeur Herman Reinten wist dat ik voorheen al veel projecten heb gedaan op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en klimaatadaptatie. Toen hij plannen had om een nieuw duurzaam pand te bouwen, zijn wij samen in gesprek gegaan. Herman zegt altijd dat hij de Tony Chocolonely van de bouwbranche wil zijn en daar zijn we echt voor gegaan!”

Je vertelde bij binnenkomst al dat dit pand voor 80% bestaat uit hergebruikte materialen. Kun je daar wat meer over vertellen?

“ReintenInfra is eigenaar van de drie na grootste sloopbedrijven in Nederland. Het voordeel daarvan is dat we materialen uit de restsloop van andere projecten kunnen verwerken in ons gebouw. Dat is natuurlijk circulariteit ten top! We wisten daardoor ook niet precies met welke materialen we konden werken en hoe het pand eruit zou gaan zien. Gelukkig heeft dat heel goed uitgepakt!”

Dat de materialen overal en nergens vandaan komen, wordt duidelijk tijdens de rondleiding. De dakpannen komen van het oude gemeentehuis in Weerselo, de kozijnen uit het Erasmusziekenhuis in Rotterdam en de wandbekleding van de entree is gemaakt van de oude spijkerbroeken van de medewerkers zelf. “Je eigen mensen meenemen in je visie en je verhaal is minstens zo belangrijk om het project te laten slagen.”

De binnenkant van het gebouw is indrukwekkend! Kun je ook iets vertellen over het terrein?

“Ons terrein bestaat natuurlijk veel uit asfalt en (hergebruikte) tegels en klinkers, maar we willen ook genoeg ruimte hebben voor groen. Hopelijk is er in het voorjaar van 2022 al het een en ander aan bomen en planten te zien. We gaan ook een wandelpad rond ons terrein aanleggen, zodat de bewoners van Borne hier kunnen wandelen. Iets verder naar achteren ligt een enorme vijver. Hier wordt regenwater in opgevangen, maar ook gebruikt water wordt gefilterd en komt hier weer terecht. Het water uit de vijver wordt voor alles gebruikt. Van het sproeien van het terrein tot het doorspoelen van de toiletten. Deze vijver hebben we bovendien geschikt gemaakt als leefgebied voor verschillende soorten vogels en amfibieën.”

 

Wat zou je graag aan andere Twentse ondernemers willen meegeven als het gaat om duurzaamheid?

“Ik zeg altijd: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.” Wil je echt duurzame stappen maken, dan moet je als ondernemer buiten de lijntjes durven kleuren. Dit soort grote projecten komen alleen tot stand als je een grote sprong durft te nemen, want de tijd waarin we leven vraagt nu eenmaal om een aanpak die anders is dan hoe we het altijd hebben gedaan. Het allerbelangrijkste is daarbij het vertrouwen hebben in je mede-ondernemers. Zet je vraag uit bij je “noabers” onder het mom van wederkerigheid: de bakker koopt vlees bij de slager en de slager koopt brood bij de bakker. Twentse ondernemers staan stuk voor stuk met hun poten in de klei en kennen elkaar vaak ook van andere projecten waardoor er een ideale samenwerking ontstaat. Samen kun je een heleboel voor elkaar krijgen!”

Meer weten? Ga naar www.reinteninfra.nl.

"Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg."

Maurice Beijk - Rentmeester 2050

Toegepaste maatregelen