Groenblauw Twente

Winkelcentrum Miro

Locatie
Enschede
Opdrachtgever
Ahold Europe Estate & Construction B.V.
Realisatie staat/jaar
2014
Winkelcentrum Miro is het winkelcentrum aan de oostzijde van Enschede. Inwoners uit de omliggende wijken komen hier regelmatig om inkopen te doen.

Winkelcentrum Miro is het winkelcentrum aan de oostzijde van Enschede. Inwoners uit de omliggende wijken komen hier regelmatig om inkopen te doen bij een van de winkels en om elkaar te ontmoeten. Hendrik Jan Teekens, water ontwerper bij de gemeente Enschede, vertelt over de metamorfose van het winkelcentrum en de koppeling met klimaatadaptieve kansen.

Kun je wat vertellen over hoe dit hele verhaal is begonnen?

Ja, zeker. Dat was zo ongeveer in 2014. Het winkelcentrum was een geliefde plek voor inwoners om hun boodschappen te doen. Maar het gebouw en het omliggende terrein waren flink verouderd: het dak was niet goed, we hadden last van lekkages en er zaten gaten in de parkeerplaats. Hoog tijd om het winkelcentrum eens goed onder handen te nemen! Dankzij een goede samenwerking tussen Ahold (de eigenaar van het winkelcentrum) en de gemeente Enschede konden een aantal mooie klimaatadaptieve maatregelen verwerkt worden in de metamorfose.

Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

Naast de Albert Heijn XL zijn er nog 18 andere ondernemers gevestigd in het winkelcentrum, waaronder twee horecagelegenheden. Ahold is de eigenaar van het winkelcentrum dus aan hen was het de taak om het nieuwe winkelcentrum op te bouwen. Goede bereikbaarheid en het op een goede manier afvoeren en opslaan van regenwater waren daarbij belangrijke eisen. De experts van de gemeente Enschede hebben meegedacht over mogelijke oplossingen. Doordat we op tijd werden aangehaakt bij de plannen, konden we vanaf het begin meedenken en adviseren. Een heel mooi voorbeeld van integraal werken!

En wat hebben jullie dan precies gedaan als het gaat om regenwater opslaan en afvoeren?

Het allermooiste voorbeeld van dit project vind ik dat de architect de water- en groenopgave heeft vertaald in het groene dak. Het dak is door zijn vorm de samenhang geworden van het geheel. De beplanting op het dak, met een 10 millimeter waterberging, zorgt ervoor dat 80% van de jaarlijkse neerslag wordt opgenomen en niet meer van het dak afkomt. Voor hoosbuien is er de overloop naar de bergingskratten onder de parkeerplekken. Daarna loopt het naar de beek van het waterschap. Het regenwater stroomt dus niet langer meer via het riool maar via de sloot naast het winkelcentrum naar de Glanerbeek. De Glanerbeek heeft zo in het meest bovenstroomse deel een vertraagde aanvoer gekregen wat erg belangrijk is voor het functioneren van een beek. En dat is niet het enige! Het groene dak zorgt er ook nog eens voor dat het binnen koeler blijft tijdens hete dagen. Hierdoor staan airco’s minder of korter aan en besparen de ondernemers energie.

Heeft de begroeiing op het dak ook nog een andere functie naast het opnemen van regenwater?

Ja, zeker. Het groene dak draagt ook bij aan de biodiversiteit in de omgeving. Het winkelcentrum ligt naast een ecologische zone. Dit betekent dat het eigenlijk een zebrapad voor dieren en insecten is als zij van het ene naar het andere bosgebied gaan. Het groene dak versterkt de ecologische zone en biedt een schuilplaats aan veel dieren en insecten.

Welke klimaatadaptieve maatregelen hebben jullie nog meer toegepast?

Ook de parkeerplaats bij het winkelcentrum is flink op de schop gegaan. Onder de grond zijn infiltratiekratten aangebracht. Deze kratten zorgen ervoor dat regenwater gedeeltelijk wordt opgeslagen en vervolgens vertraagd wordt afgevoerd. Bovendien is de parkeerplaats flink vergroend met bomen, bloemen, planten en gras. De bomen bieden fijne schaduwplekken en zorgen er dus voor dat het minder warm aanvoelt op hete zomerdagen.

Waarom is dit project volgens jou geslaagd?

Het project is een heel mooi voorbeeld van een integrale samenwerking. Wanneer je als ondernemer of gemeente op tijd in gesprek gaat met betrokken partijen en de verbinding op zoekt, kun je samen hele mooie dingen bereiken. Je kunt kansen koppelen. Dit biedt vaak nieuwe mogelijkheden en innovatieve oplossingen. Ik raad elke ondernemer dus aan om eens in gesprek te gaan met andere partijen, bijvoorbeeld met de gemeente, om samen de mogelijkheden te verkennen op het gebied van klimaatadaptatie.

Toegepaste maatregelen