Grondwateroverlast

4 jan 2024

Het grondwater staat hoog. Dat kan voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld als er door een lek water in je kelder staat. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor grondwater op het terrein. Je kunt zelf wat doen om zo weinig mogelijk schade te krijgen door hoog grondwater.

Water in de kelder
Als het grondwater hoog staat, drukt het tegen de muren en vloeren van de kelder. Soms zitten hier zwakke plekken in. Bijvoorbeeld in de stenen of tussen de muren en vloer van de kelder. Door de zwakke plekken kan water de kelder instromen. Het kan zijn dat je buren geen last hebben, maar jij wel. Dat kan komen door het verschil in kwaliteit van de keldermuren en –vloeren.

Huiseigenaar zelf verantwoordelijk
Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het grondwater op hun terrein. Ook moet de eigenaar zelf zorgen voor een waterdichte kelder. Gemeenten komen alleen in actie als er vaak sprake is van grondwateroverlast bij meerdere woningen. Of als grondwateroverlast risico’s geeft voor de gezondheid. Wil je weten wat de actuele grondwaterstand in jouw omgeving is? Kijk dan op deze kaart: https://grondwater.webscada.nl/twentswaternet.

Schade door grondwateroverlast verminderen
Als huiseigenaar kun je zelf actie ondernemen om schade door grondoverlast te verminderen: 

  • Zet de spullen in je kelder op een verhoging. 
  • Kijk op welke plek het water de kelder binnenkomt. Schakel een deskundig bedrijf in om te kijken wat er mogelijk is om de kelder waterdicht te maken. 
  • Pomp het water weg door middel van een vlakzuigerpomp met een automatische vlotterschakelaar. Zet deze op het laagste punt in de kelder.