NK Tegelwippen weer van start!

6 apr 2023

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start gegaan. Tot en met 31 oktober 2023 gaan de gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Twenterand en Wierden de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten. Het doel is om op zoveel mogelijk plekken tegels te vervangen voor groen, om de Twentse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.  

Al 4,3 miljoen tegels gewipt 

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Vorig jaar scoorden maar liefst 6 Twentse gemeenten met hun eindstand een plekje in de landelijke top 10 en eindige Almelo zelfs op de eerste plaats. Het komende half jaar willen de Twentse gemeenten opnieuw vele tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Onderling strijden zij voor de eerste plek in de Twentse competitie. De standen worden bijgehouden op de website, de teller is te vinden op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand. 

Waarom Tegelwippen? 

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Almelo, Enschede, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Twenterand en Wierden roepen daarom alle inwoners op om mee te wippen.  

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne. ‘Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden’, zegt Lodewijk. ‘Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond’.  

Staat van Nederlandse tuinen 

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Dat blijkt uit een recent rapport van Stichting Steenbreek. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat iedereen zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland. Doe jij ook mee? Houd voor lokale acties de kanalen van jouw gemeente in de gaten.  

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK Tegelwippen. Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller.