Twenterand aan kop in Twentse competitie NK Tegelwippen

7 sep 2023

De gemeente Twenterand staat met een gemiddelde van ruim 400 tegels per 1000 inwoners aan kop in de Twentse poule van het NK Tegelwippen. Samen met de gemeenten Wierden, Oldenzaal, Enschede, Losser, Hengelo en Almelo strijden ze tot en met 31 oktober in de landelijke competitie. Het doel? Zoveel mogelijk tegels vervangen voor groen.  
 
‘Tegels eruit, groen erin’, dat is het motto van het NK Tegelwippen. Inwoners van deelnemende gemeenten worden uitgedaagd om zoveel mogelijk tegels in hun tuin te vervangen voor bloemen, planten, gras of bomen. Gewipte tegels worden opgeteld bij de landelijke en Twentse tegelstand. De gemeente Twenterand gaat in de Twentse competitie aan kop, gevolgd door de gemeenten Losser en Oldenzaal. Tot nu toe werden er dit jaar landelijk al ruim 1,4 miljoen tegels gewipt. 
 
Waarom Tegelwippen?  
Door klimaatverandering hebben we ook in Twente steeds vaker te maken met extreem weer, zoals droge zomers en hevige regenval. Om overlast van hitte, droogte en water zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om huis en tuin aan te passen aan het klimaat.  
 
Inwoner Jim van den Dop uit Vriezenveen ging zelf aan de slag: “Al een tijdje was ik van plan om mijn tuin te renoveren. Toen ik het NK Tegelwippen voorbij zag komen, pakte ik direct mijn kans! Ik heb alle tegels uit mijn tuin gewipt. De tegels hebben plaatsgemaakt voor een groen grasveld en borders met mooie bloemen en planten. Het ziet er nu een stuk beter uit! Daarnaast heb ik na een regenbui geen last meer van plassen omdat het water wegstroomt via het groen.”   
 
De Twentse gemeenten stimuleren hun inwoners om zoveel mogelijk tegels te wippen, maar zijn daarnaast ook zelf aan zet. ‘’Als gemeenten moeten wij het goede voorbeeld geven’’, zegt wethouder Gertjan ten Brinke van de gemeente Wierden. ‘’Bij de inrichting van de openbare ruimte moeten we standaard kijken naar mogelijkheden om te vergroenen. Dat zorgt niet alleen voor verkoeling en een betere afvoer van regenwater, het ziet er ook veel mooier uit.’’  
 
Tegeltaxi 
Waar laat je eigenlijk al die tegels? Veel gemeenten bieden daarvoor een Tegelservice aan. Inwoners kunnen gratis hun tegels laten ophalen of zelf wegbrengen naar het afvalpunt. In de gemeenten Wierden en Oldenzaal rijdt bijvoorbeeld een heuse Tegeltaxi. Chauffeur Luuk haalt elke woensdag de gewipte tegels op bij inwoners thuis: ‘’De mensen bij wie ik kom zijn blij met deze gratis service!’’ Kijk op de website van jouw gemeente voor meer informatie over de mogelijkheden om je tegels gratis in te leveren.