Twentse Waterweek activiteiten

Tijdens de Twentse Waterweek van 11 t/m 19 juni 2022 worden door heel Twente op allerlei locaties leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud rondom het thema water. Van rondleidingen en demonstraties tot acties en bijeenkomsten. Voor iedereen is er wel iets te beleven in deze week!

 

Alle dagen en alle tijden

Enschede: Groenblauwe Fietsroute

Deze fietsroute leidt je langs mooie, interessante, bekende en onbekende plekken in Enschede en vlak daarbuiten. Allemaal hebben ze iets te maken met water en het klimaat. Tijdens het fietsen zie, lees en hoor je wat Enschede doet om wateroverlast tegen te gaan en de stad groener te maken. Meer informatie of fietsroute downloaden? Klik hier!

 

Twenterand: Ommetjes Veenroute

Dit is een bestaande route om te wandelen door een prachtig natuurgebied. Tijdens de Twentse Waterweek kun je hier een bon printen (de link wordt later toegevoegd). Deze kun je dan na de wandeling bij de Johanneshoeve inwisselen voor een gratis kop koffie (of iets anders) met een plak eigengemaakte krentewegge. Meer weten? Klik hier!

 

Wierden: Fietsroute De Doorbraak

Wederom een mooie fietsroute om het prachtige Twentse landschap te ontdekken.

Meer weten? Klik hier!

 

Haaksbergen: Fietsroute 

Fietsroute langs water in en rond Haaksbergen. Zowel binnen- en buiten de bebouwde kom met allerlei informatie voor onderweg over water. De exacte route wordt later gepubliceerd.

 

Tubbergen: Fietstocht Molenroute

Fietsroute langs de wind- en watermolens in de gemeente Tubbergen. Die bepalen met het glooiende landschap in belangrijke mate het beeld van Twente. De molens laten vindingrijkheid van onze voorouders zien. Tijdens de route fiets je langs 4 van de 7 overgebleven wind- en watermolens in de gemeente Tubbergen.

Download de route hier!

 

Dinkelland: Fietsroute Ootmarsum 

Fietsroute langs een aantal waterprojecten in de gemeente Dinkelland, zoals de Commanderie vijvers. Ook fiets je langs het prachtige landgoed Singraven.

Download de route hier!

 

Zaterdag 11 juni

Borne: 10.00 uur tot 12.30 uur – Bezoek aan de Oostermaat

Aan de Oostermaat te Borne ligt onder maaiveld een grote betonnen voorziening. Bij het bezoek daal je af in het bergbezinkbassin en wordt uitleg gegeven over de functionaliteit van de voorziening. Bergbezinkbassin is de grootste van Borne en dient om de vuilbelasting te reduceren voordat het regenwater loost op het oppervlaktewater. Het bergbezinkbassin is alleen toegankelijk bij droogweer en aanwezigen krijgen beschermkleding aan en helm op.

 

Maandag 13 juni

Borne: 10.00 uur tot 12.30 – Bekijk de rioolinspectiewagen

Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen in de rioolinspectiewagen. In de riolering ondergronds rijdt een camera. De camerabeelden worden rechtstreeks op het scherm in de inspectiewagen getoond.

Locatie: Parkeerplaats De Koem (centrum Borne)

 

Dinsdag 14 juni

Borne: 10.00 uur tot 12.30 uur – Bezoek het hoofdrioolgemaal Borne

Het hoofdrioolgemaal Borne ligt circa 5 meter onder de grond en verpompt het afvalwater van Borne naar de zuivering te Hengelo. Het gemaal bestaat uit 4 pompen met een droge opstelling. Je kunt (per trap) naar beneden afdalen en een kijkje nemen.

De gemeente Borne en waterschap Vechtstromen geven uitleg over de werking van het gemaal.

Locatie: Van Speijkplein (parkeerplaatsen aan de Welemanstraat)

 

Rijssen-Holten: hele dag – Bezorgen planten voor Groene tuin challenge

Op 14 juni bezorgt de gemeente Rijssen-Holten planten voor de Groene tuin challenge! Meer weten? Klik hier!

 

Woensdag 15 juni

Borne: 10.00 uur tot 12.30 uur – Demonstratie waterpasserende verharding

In de woonwijk Bornsche Maten is een uniek soort straatwerk aangelegd. Vallend hemelwater wordt langs de straatstenen opgevangen in de onderliggende funderingslaag, waar het in de bodem infiltreert. Er wordt een demonstratie en uitleg gegeven hoe de waterpasserende verharding werkt. De demonstratie wordt om het hele en half uur gehouden.

Locatie: Rozenhof (Bornsche Maten)

 

Enschede: 13.00 uur en 14.30 uur – Rondleidingen Kristalbad

Vrijwilligers van waterschap Vechtstromen leiden je graag rond op het Kristalbad op woensdag 15 juni om 13.00 en 14.30 uur. Voor de rondleidingen dien je je vooraf op te geven, zodat er voldoende vrijwilligers aanwezig zijn op deze locatie. Meld je hier aan voor een rondleiding.

Locatie: Kristalbad, toegankelijk vanaf IJsbaan Twente, Colosseum 90, Enschede.

 

Donderdag 16 juni

Borne: 10.00 uur tot 12.30 – Bezoek aan het hoofdrioolgemaal Borne

Het hoofdrioolgemaal Borne ligt circa 5 meter onder de grond en verpompt het afvalwater van Borne naar de zuivering te Hengelo. Het gemaal bestaat uit 4 pompen met een droge opstelling. Je kunt (per trap) naar beneden afdalen en een kijkje nemen.

De gemeente Borne en waterschap Vechtstromen geven uitleg over de werking van het gemaal.

Locatie: Van Speijkplein (parkeerplaatsen aan de Welemanstraat)

 

Enschede: 19.30 uur – Excursie langs project GroenBlauw Horstlanden-Veldkamp

Project GroenBlauw Horstlanden-Veldkamp maakt de omgeving van het Blekerpad klaar voor de toekomst. Landschapsontwerper Marina Kemperman neemt je mee voor een wandeling van een uur door de wijk. Ze vertelt je alles over de nieuwe beek langs het Blekerpad en de Westerval, de gewenste wateropvangbassins in het Volkspark en de unieke nieuwbouw op het Robson-terrein. Meld je aan door te mailen naar enschede@groenblauwenschede.nl.

Locatie: begin Blekerpad voor de Aldi aan de Haaksbergerstraat

 

Vrijdag 17 juni

Enschede: vanaf 10.00 uur – Excursie Groenblauw Twekkelerveld

Krijg een uniek kijkje achter de schermen van project GroenBlauw Twekkelerveld. Victor Scholman (uitvoerder bij NTP) en Koen Wagelaar (waterontwerper bij Gemeente Enschede) nemen je mee langs de werkzaamheden en vertellen waaraan wordt gewerkt om wateroverlast in Twekkelerveld te vermijden. Aanmelden of meer weten? Klik hier!

 

Almelo: 10.00 – 14.00 uur – Rondleiding Leemslagenplas

De Leemslagenplas wordt gebruikt om koudewinning te doen voor het ZGT. Tijdens de rondleiding wordt de werking ter plekke uitgelegd en krijg je een mooie inkijk in het werkende systeem. De Leemslagenplas speelt vanaf 2020 een belangrijke rol in de koeling van het ziekenhuis. Door een twee kilometer lange aan- en afvoerleiding wordt het koele water van de plas naar een warmtewisselaar bij het ziekenhuis gebracht.

Voor meer informatie kun je je melden bij de Leemslagenplas aan de Buitenhave Westzijde.

 

Enschede: vanaf 15.30 uur – Excursie Groenblauw Twekkelerveld voor kinderen

Krijg een uniek kijkje achter de schermen van project GroenBlauw Twekkelerveld. Deze middagactiviteit is speciaal voor kinderen en hun ouders. Aanmelden of meer weten? Klik hier!

 

Enschede: 13.00 uur en 14.30 uur – Rondleidingen Kristalbad

Vrijwilligers van waterschap Vechtstromen leiden je graag rond op het Kristalbad op vrijdag 17 juni om 13.00 en 14.30 uur. Voor de rondleidingen dien je je vooraf op te geven, zodat er voldoende vrijwilligers aanwezig zijn op deze locatie. Meld je hier aan voor een rondleiding.

Locatie: Kristalbad, toegankelijk vanaf IJsbaan Twente, Colosseum 90, Enschede.

 

Almelo: 15.00 tot 20.00 uur – Open dag Zuivering Almelo-Vissedijk

Benieuwd hoe waterschap Vechtstromen jouw afvalwater zuivert? Kom op vrijdag 17 juni tussen 15.00 en 20.00 uur naar de open dag op de rioolwaterzuivering(rioolwaterzuivering) Almelo Vissedijk. Daar worden jouw vragen over zuiveren van afvalwater beantwoord tijdens een rondleiding. Kinderen kunnen onder leiding van vrijwilligers proefjes doen, knutselen en een eigen zuivering kunnen bouwen!

Locatie: Plesmanweg 2a te Almelo

 

Oldenzaal: 10.00 uur tot 16.00 uur – Wandeling langs De Stadsweide

Wandeling langs de groenblauwe ader De Stadsweide in Oldenzaal. Langs de route van ca. 2,5 km staan enkele informatiepunten met informatie over water en groen in de stad.

Vertrekpunt: Natuur en Milieu Educatief centrum De Höfte, Er is parkeermogelijkheid en een kinderboerderij. Een leuke activiteit voor jong en oud!

 

Wierden: 15.00 uur – rondleiding productiebedrijf Vitens, Nijverdalsestraat in Wierden

De rondleiding bij het productiebedrijf aan de Nijverdalsestraat in Wierden wordt door Vitens verzorgd. Aanmelden is verplicht en kan op www.wierden.nl/waterweek. De waterwinning aan de Nijverdalsestraat is één van de winvelden in Wierden. Vitens pompt vanuit alle drie de winvelden (Nijverdalsestraat, Rectum Ypelo en Wierden Huurne) ieder jaar tot 8 miljoen kubieke meter water op voor onder andere de inwoners van Almelo, Enschede en een deel van Wierden.

Locatie: Nijverdalsestraat in Wierden
Aanmelden: Meld je aan op www.wierden.nl/waterweek (aanmelden is verplicht)

 

Zaterdag 18 juni

Losser: 10.30 uur – Wandeltocht Dinkeldal-Zuid rondom Glane

Wandeltocht, samen met een gids van het Waterschap Vechtstromen, met informatie over het lopende project Herinrichting Dinkeldal-Zuid. Het is een begeleide wandeling die start vanuit het dorpshuis De Glaan. De wandeling gaat langs de nieuw ingerichte Dinkel (rondje Glane) en de Glanerbeek.

Startlocatie: Dorpshuis De Glaan, Gronausestraat 330a Glane.

Aanmelden: Graag aanmelden voor de wandeling op communicatie@losser.nl

 

Glanerbrug: 10.00 uur, 11.00 uur, 12.00 uur en 13.00 uur – Rondleiding rioolwaterzuivering

Weten hoe waterschap Vechtstromen jouw afvalwater weer zuivert zodat het terug de natuur in kan? Op de rioolwaterzuivering kun je op zaterdag 18 juni om 10.00, 11.00, 12.00 en 13.00 uur deelnemen aan een rondleiding door de vrijwilligers van het waterschap. Zie, ruik en leer hoe afvalwater weer schoon wordt.

 

Enschede: 15.30 uur – Excursie project GroenBlauw Wooldrik 

Vroeger kwam de Zuid-Esmarkerrondweg nog weleens onder water te staan als het heel hard regende. Dit probleem hebben we aangepakt. Tijdens de excursie laat waterontwerper Ronald Wentink zien hoe het Wooldrik is aangepast aan het weer van de toekomst. Hij neemt je mee naar de nieuwe verlagingen langs de sportvelden van Phenix, de Leuriksbeek en vertelt wat er tegenwoordig allemaal onder het asfalt van de Zuid-Esmarkerrondweg ligt. Meld je aan door te mailen naar enschede@groenblauwenschede.nl.

Locatie: parkeerplaats voormalig Servicecentrum Oost (nu Stedelijk Lyceum), Gronausestraat 300